Frederick William Hawtree (1916 – 2000)

Opgericht door Frederick George Hawtree in 1912, werd het ontwerpbureau geleid door zijn zoon Frederick William Hawtree toen hij in 1938 bij het bedrijf kwam.

Kleinzoon Martin Grant Hawtree kwam in het begin van de jaren zeventig bij het familiebedrijf en nam meer dan tien jaar later het bedrijf over.

Opgeleid aan de Tonbridge School in Kent en vervolgens Queen's College in Oxford, waar hij moderne talen studeerde, raakte Fred na zijn afstuderen direct betrokken bij het ontwerpbureau van zijn vader, voordat de Tweede Wereldoorlog plotseling inging.

Hij diende in de Koninklijke Artillerie in Indonesië en bracht de laatste jaren van het conflict door als Japanse krijgsgevangene.

De bouwactiviteit van het Hawtree bedrijf werd gesloten toen Fred Senior in 1995 overleed, waardoor hij zich volledig kon concentreren op het ontwerpen van golfbanen onder de nieuwe Hawtree & Son vlag.

In de komende vijfentwintig jaar heeft het bedrijf ongeveer tachtig nieuwe banen afgerond op vier continenten.

Fred breidde het bereik van het bedrijf uit naar nieuwe buitenlandse markten, werkte samen met Donald Harradine op enkele banen in Zwitserland en waagde zich aan 36-holes projecten in Saint Nom le Bretèche en de Royal Waterloo Golf Club.

De zoon van Fred, Martin Grant Hawtree, kwam in 1973 ook bij het familiebedrijf, na het afronden van opleidingen aan de universiteiten van East Anglia en Liverpool, en nam het bedrijf over in 1984.

Voor Martin's komst was de Hawtree naam bekend in Groot-Brittannië en Ierland en op het Europese continent, maar hij heeft sindsdien de horizon van het bedrijf verbreed in Canada en Australië.

 

Fred Hawtree is in september 2000 overleden in zijn huis in Woodstock, Oxford.

 

Fred Hawtree boeken en andere literaire werken. Zijn publicaties omvatten :

  • "De golfbaan, planning, ontwerp, bouw en onderhoud" in 1984
  • "Colt & Co. Course Architects" in 1991
  • "Triple Baugé, Promenades in Medieval Golf" in 1996
  • "Aspecten van de Golfarchitectuur I, 1889-1924, een Anthologie" in 1998
  • "Aspecten van de baan Architectuur II, 1924-1971, een Anthologie" in 1999

In 1989 ontving hij de National Turfgrass Council Award voor zijn uitstekende bijdrage aan de turfgrasindustrie.

In 1996 ontving hij de zilveren medaille van het British Institute of Golf Course Architects en in 1998 werd hij erelid van het Instituut.

Hij werd in 1999 erelid van de Britse en Internationale Greenkeepers' Association.

Fred heeft ook het boek Simpson & Co. Golf Architecten postuum uitgegeven door Rhod Mcewan in 2016.

Martin HAWTREE

Als zoon en kleinzoon van golfbaanarchitecten heeft Martin Hawtree de familietraditie voortgezet en een internationale architectuurpraktijk van grote bekendheid en reputatie opgebouwd. Hawtree Junior is vooral bekend voor het renoveren van eerbiedwaardige klassiekers als Royal Birkdale, Royal Liverpool en Formby in Engeland, Lahinch en Portmarnock in Ierland, Fontainebleau in Frankrijk, Yarra Yarra in Australië en de Toronto Golf Club in Canada. Zijn werk bij Lahinch was vrij uitgebreid en omvatte de restauratie van enkele verloren gegane ontwerpkenmerken van MacKenzie en de bouw van enkele nieuwe holes.

Hawtree is een interessante architect, hij heeft duidelijk een uitstekende ontwerpafdeling en de kwaliteit van sommige van zijn renovaties is eersteklas - zoals Portmarnock, Lahinch en Toronto. Hij heeft ook uitstekend werk verricht met het bouwen van zijn vaders 12e hole bij Royal Birkdale.